Slovaakse talenten voor basketschool en Duva

Eerder kondigden wij reeds de komst aan van Michal Kuzmiak en Michal Kurek, twee talentvolle spelers uit Slovakije die opgeleid zullen worden in de Oostendse basketschool.

Naar Europees voorbeeld spreekt men in de reglementen van de Ethias League niet langer over Belgische spelers maar over “Home Grown Players”.  Een HGP is een speler die tussen zijn 12e en zijn 21ste verjaardag minstens 4 onafgebroken seizoenen was aangesloten bij een Belgische club (VBL of AWBB), met andere woorden, dus ook voor spelers die niet in België geboren zijn. We stellen vast dat reeds heel wat Europese ploegen bij hun rekrutering van jeugdtalent met deze regel rekening beginnen te houden.

Zo werden al enkele Belgische talenten waar de Oostendse basketschool ook reeds verregaande gesprekken mee voerde, op 16-jarige leeftijd door Franse clubs gerekruteerd om er een opleidingstraject van 4 jaar te volgen en er zodoende als HGP te kunnen aantreden in de Franse professionele competities (Pro-A en Pro-B).

Het is ook in deze optiek dat het scouting team van Telenet oostende en de Oostendse basketschool over de landsgrenzen heen is gaan rondkijken voor spelers onder de 18 jaar en langs deze weg de twee jonge Slovaken in het vizier kreeg.

Michal Kurek is een voor zijn leeftijd fysiek sterke power forward, aanvallend nog wat ruw maar een uitmuntend atleet en karaktervolle harde werker die tot nu toe zijn opleiding genoot bij de jeugd van de Slovaakse 1e klasser BK Patrioti Levice.
  • °1997
  • 2m05
  • Slovaak
  • Power Forward
Michal Kuzmiak is zeer talentvolle aanvallend ingestelde snelle shooting guard die aangesloten was bij de GBA Academy in Praag. Kuzmiak wordt beschouwd als een groot talent dat voor de Slovaakse nationale selecties steeds in een hogere leeftijdscategorie speelde.
  • °1998
  • 1m98
  • Slovaak
  • Shooting Guard
Kuzmiak en Kurek zullen onder leiding van trainer coach Sam Rotsaert, uitkomen in de nieuwe U21-competitie alsook bij het naar 2e klasse gepromoveerde DUVA Fruit Oostende. Beiden zijn jonger dan 17-jaar en zullen dus ook automatisch de status van HGP verkrijgen voor de Belgische competitie indien zij de komende 4 seizoenen opgeleid worden in de Oostendse Basketschool die dit jaar trouwens werd omgedoopt tot “Basketschool 2020

 

Back to top