Mooiste Belgische basketarena bestaat 10 jaar

De Oostendse basketarena sluit precies vandaag de eerste tien jaren van haar geschiedenis af. Op zaterdag 7 januari 2006 werd de eerste steen gelegd door toenmalig minister Johan Vande Lanotte (sp.a). Sindsdien passeerden meer dan 1,4 miljoen bezoekers. Niet alleen basketfanaten maar de arena werd ook gebruikt voor beurzen, tennis, concerten, taptoes, trouwfeesten, bedrijfsfeesten, ….

De bouwheer was het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende (AGSO). Bart Bronders (sp.a) was verantwoordelijk in die periode . ‘Het kostte destijds bloed zweet en tranen voor gedelegeerd-bestuurder Eddy Pannecoucke en mezelf om het gebouw tijdig klaar te krijgen. Met een paar maanden vertraging is het ons gelukt. Ik ben geen basketfanaat maar overal waar ik kom in België zeggen mensen mij dat Oostende over de mooiste basketbalarena van het land beschikt. Zonder het AGSO was dit zeker niet zo snel en zo goedkoop gelukt.  Wellicht stond die nieuwe zaal er nog niet. Intussen genoten shopping en horeca in Oostende van de vele honderdduizenden niet-Oostendenaars die naar de basket en de events kwamen de jongste tien jaar’.

De basketsport is goed voor gemiddeld 120.000 bezoekers per jaar. Daarnaast zijn er nog gemiddeld 20.000 bezoekers per jaar aan events; taptoe, concerten (van Regi tot Nathalia tot voorronde Eurosong), Holiday on Ice, Harlem Globetrotters (5keer), beurzen, bedrijfsfeesten, huwelijken, twirling, tennisevents zoals Fed Cup en Davis Cup, Schlagerfestival, Carnavalbals, …… In totaal passeerden er 1,4 miljoen mensen in tien jaar.

De naam veranderde heel snel van Sea’rena naar Sleuyter Arena. Door die naamsverandering tegen betaling kon er verder geïnvesteerd worden in het complex.

Kurt Claeys (Open VLD) is voorzitter van de cvba die het gebouw ter beschikking stelt en vandaag ook voorzitter van het AGSO. ‘Intussen is er ook een Lotto-baskethotel bijgebouwd waar BC Telenet Oostende jonge talenten kan laten logeren en opleiden. Door deze samenwerking is Oostende als basketstad niet alleen door de schitterende resultaten van het eerste elftal maar ook door de jeugdwerking een voorbeeld voor heel België.

Daarnaast zijn we erin geslaagd als AGSO om het gebouw, samen met de basketclub, perfect te onderhouden. Ook het shoppinggebeuren errond is bezig aan een revival en KVO gebruikt de cateringruimte van de basketzaal ook voor hun thuiswedstrijden. Het blijft een groeiend synergieverhaal, wat bovendien voor heel Mariakerke ook een positieve zaak is’, licht de schepen toe.

Back to top