« 2001 is 2017 niet» (Tomas Van Den Spiegel)

Woensdag 8 februari 20.30 ontvangt BC Telenet Oostende in de VersluysIDôme de Franse nummer 2 Pro A, Elan Béarnais Pau-Lacq-Orthez in de heenmatch 1/16 finale FIBA Europe Cup. Hopelijk vergaat het onze Zaikapitings nu zoveel beter dan op 8 februari 2001, dag-op-dag 16 jaar geleden. Toen kreeg BC Oostende in het Gentse Kuipke (waar werd uitgeweken omdat de Mr. V Arena te klein was naar FIBA normen) in een poulematch Suproleague, een 61-89 pandoering van datzelfde Pau-Lacq-Orthez! « Een match die mij nog levendig voor de geest staat », weet ex-BCO coryfee, nu voorzitter ULEB, Tomas Van Der Spiegel. «Vandaag zijn de waardeverhoudingen tussen beide ploegen zowat gelijk. Het wordt een interessante wedstrijd waar ik ècht naar uitkijk. Met een voorkeur voor de Zaikapitings als winnaar ».
Het wordt de vijfde confrontatie in een officieel treffen tussen BC Telenet Oostende en Elan Béarnais Pau-Lacq-Orthez. Het begon in 1990 met de Koraç Cup. BC Oostende won toen in het Sportcentrum met 100-80 (huidig Sportief Manager Philip Debaere scoorde toen 28 punten). De week erop werd in Pau met 109-95 verloren maar stootte Oostende wel door naar de poulefase ten koste van de Fransen. Eind 2000 nam BCO revanche aan de voet van de Pyreneeën. In een heroïsche match wonnen Tomas Van Der Spiegel, JR Holden samen met Biggs, Praskevicius , De Bel, Kullamaë, Doyle en Wim Van De Keere er met 92-95, om op 8 februari 2001 in het Gentse Kuipke de terugmatch met 61-89 te verliezen…
«Pau had zich intussen wel versterkt met de uit de NBA weggeplukte Roemeense reus van 2.31 m. Georghe Muresan. Wij kwamen er onder de borden helemaal niet aan te pas. Ook al herinner ik mij toch 14 punten te hebben gescoord », stelt Tomas Van Der Spiegel.
Woensdag woont nu ULEB voorzitter (Union des Ligues Européennes de Basket) Tomas Van Der Spiegel de clash BC Telenet Oostende-Elan Béarnais Pau-Lacq-Orthez in de VersluysIDôme bij, samen met Pro Basketball League  voorzitter Arthur Goethals: (ex voorzitter BCO) en zijn Franse homoloog  bij de Ligue National de Basket Alain Beral (ex-voorzitter Pau-Orthez).
 «Hopelijk krijgen we een leuke wedstrijd te zien. Zeker is dat beide ploegen zich voluit zullen geven. De ene om een eventuele maximale bonus bijeen te spelen, de andere om het verlies tot een minimum te beperken. Eerder dit seizoen zag ik Pau-Lacq-Orthez de Franse Clasico met 89-57 winnen tegen Limoges! Het zegt veel over de waarde van dit team. Aan BC Telenet Oostende om in eigen zaal een statement te maken en zeker geen geschenken uit te delen. Niet bepaald een gemakkelijke opdracht maar toch doenbaar voor eigen supporters».
Een mening die Zaikapiting Pierre-Antoine Gillet volmondig beaamd.
«Wij kennen de waarde van het Franse basketbal. Dat Pau-Lacq-Orthez er momenteel 2de geklasseerd staat na autoritair leider Monaco is veelzeggend. Op training maandag was alvast te voelen dat gans ons team verder wilt doorstoten in de FIBA Europe Cup. Dus moeten wij Pau-Lacq-Orthez van ons afhouden. Zeker in eigen zaal. Liefst met een zo groot mogelijk verschil. »
Zondagavond nog met 95-88 winnaar van de topper Pro A tegen Chalons-sur-Saône beseft Elan Béarnais Pau-Lacq-Orthez volgens hun coach Eric Bartecheky dat hun verplaatsing naar de VersluysIDôme geen gemakkelijke opdracht wordt.
« Ik volg BC Telenet Oostende al lang. Het is een te duchten ploeg die we geen seconde vrijheid mogen gunnen. »
Interessant wordt zeker de confrontatie Dusan Djordjevic – DJ Cooper. Of de ongenaakbare assistkoningen van de EuroMillions League en de Franse Pro A. Twee generaals op het parket die als niemand beter weten hoe wedstrijdbepalend te zijn. DJ Cooper bewees het zondag nog tegen Chalon. Tot 3 punten beperkt bij het begin van het 4de kwart (77-79) schudde hij in die laatste 10 minuten 5 assists en 14 punten uit zijn toverhanden naar de 95-88 zege!
Go Oostende, go! Defense!!!
Not in our home!
Back to top