“Balverliezen beperken!” (Johan Vande Lanotte)

“Groot gevaar loert in de Sleuyter Arena” bloklettert Proximus Spirou Charleroi op de vooravond van de Clasico tegen landskampioen en bekerhouder BC Telenet Oostende. “Ik hoop dat BC Telenet Oostende wint maar dan zullen wij wel ons aantal balverliezen tot een minimum moeten weten te beperken” kijkt Johan Vande Lanotte voorzichtig vooruit op de opener van de terugronde Scooore!League die de Sleuyter Arena zaterdag aardig laat vollopen.Als eerbetoon aan onze vorige week plots overleden voormalige voorzitter en stichter van BCO Rudolf Vanmoerkerke (90) warmen de Zaikapitings voor de Clasico op met een speciaal ontworpen “Mr V” t-shirt. Net zoals woensdag reeds in Eurocup bij ASVEL Lyon-Villeurbanne wordt ook nu voor de opworp een minuut stilte gehouden ter ere en nagedachtenis voor “Mr V”, de man die het Oostendse basketbal tot een Belgische en Europese grootheid hielp maken. Beter eerbetoon vanwege BC Telenet Oostende kan niet dan de tweede Clasico van het seizoen te winnen en meteen de 75-69 verliesmatch – de enige tot nog toe voor de leiders in de Scooore!League – van de heenronde uit te wissen.

“Afgaande op wat ik na onze prachtige 70-78 Eurocup zege bij ASVEL Lyon-Villeurbanne hoorde, draaide BC Telenet Oostende opnieuw vrij goed in alle geledingen. Dit na enkele mindere, gelukkig wel gewonnen, wedstrijden. Ik zie onze ploeg trouwens iedere week beter worden. Onze top wordt pas in januari-februari verwacht nu de blessures van Marnegrave, Ponitka en Salamu van de baan zijn. Tegen Proximus Spirou Charleroi zullen wij het zoals steeds terug van ons collectief moeten hebben. Dit in schril contrast met onze gasten die veelal op individuele knalprestaties bogen. Dat topscorer Dylan Page er bij de Spirous niet bijloopt na een tegen Oldenburg opgelopen voetkwetsuur is volgens mij minder belangrijk. Meestal nemen wel andere spelers de rol van de topschutter over.”

Johan Vande Lanotte wijst ook op de vele ups en downs vanwege Spirou Charleroi wat het zo moeilijk maakt te voorspellen wat zaterdag van de ploeg van coach Jacques Stas, bij wie ex-Zaikapiting Leigh Enobakhare in de bucket het mooie weer probeert te maken, aan zee mag worden verwacht. “Hoe dan ook moet BC Telenet Oostende zijn enige relatieve zwakte kunnen indijken. Waarmee ik het beperken van het aantal balverliezen bedoel”.

Een euvel waaraan reeds flink werd gesleuteld tegen het nochtans gereputeerde ASVEL Lyon-Villeurbanne want BC Telenet Oostende liet zich op amper 13 balverliezen betrappen tegenover 18 bij de constant onder Oostendse druk gezette gastheren.

BC Oostende rekent vanzelfsprekend ook opnieuw op zijn momenteel sterk spelend duo Mateusz Ponitka-JP Prince. Topscorers, ook al delen die de speeltijd netjes onder elkaar. “Normaal want t eopspelers renderen veel beter door 20 minuten intensief te spelen dan meer dan een half uur op het parket te staan”, besluit Johan Vande Lanotte zijn analyse.Gewoontegetrouw wordt ook voor deze zo belangrijke Clasico weer de massale steun van de Oostendse supporters verwacht om BC Telenet Oostende door hun verbale aanmoedigingen mee aan de zege te helpen.

Go Oostende, go! Defense!!!

Statistiek balverliezen

Scooore!League: 153 (de slechtste van de competitie)
Eurocup: 143 (2 clubs hebben er nog meer dan ons)
Back to top