« Boras niet onderschatten » (P-A. Gillet)

Leider in Groep Q van de FIBA Europe Cup wacht BC Telenet Oostende woensdag (19 uur, live op You Tube/FIBA) een niet te onderschatten verplaatsing naar het Zweedse Boras. « In eigen Sleuyter Arena mogen we dan wel met 94-68 van hen hebben gewonnen, ginds wordt het andere koek. Van Boras Basket is immers geweten dat ze in hun Borashallen zoveel beter verdedigen en als het enigszins kan, razendsnel aanleggen vanachter de driepuntlijn » kijkt Zaikapiting Pierre-Antoine Gillet vooruit naar de 5de match in 14 dagen voor BC Telenet Oostende.

«Vergeten we niet dat Boras Basket het in Oostende zonder hun center Christian Maraker (2m07) moest doen. Samen met de Amerikanen Toni Vitali en Omar Krayem vormt hij de gevaarlijkste speerpunten van Boras, » waarschuwt Pierre-Antoine Gillet onmiddellijk voor onderschatting van de opdracht. Niet onterecht trouwens. Vorige week tekende de Zweedse international Maraker in de FIBA Europe Cup immers voor een double-double (14 pt, 14 rebounds) bij de 81-86 winst van Boras bij Slask Wroclaw (Pol). Maar ook BC Telenet Oostende moest het in de eerste onderlinge confrontatie zonder liefst twee van zijn toppers doen met een zieke Rasko Katic en de van knieblessure herstellende Dusan Djordjevic aan de zijlijn.

Zaterdag één van de sterkhouders bij de century-zege van BC Telenet Oostende in de ‘frigozaal’ van Vervier-Pepinster, stelt Pierre-Antoine Gillet dat winst van de Zaikapitings de belangrijkste opdracht wordt in het in een diepvries (max -9 graden, min. -18 graden) herschapen Boras, 70.000 inwoners, ooit textiel hoofdstad van Zweden vandaag draaischijf voor internetshopping.

Het werd dinsdag vroeg uit de veren voor onze Zaikapitings voor hun 1.320 km trip naar het Hoge Noorden. Vertrek uit Oostende om 4u45, opstijgen in Brussel om 8u55 met SAS naar Göteborg (aankomst 10u45) waarna nog 44 km met de bus naar Boras.
Rusten, een lichte training in de Borashallen dinsdagavond en een verkwikkende nachtrust later volgt de tiende Europese opdracht (tussenstand 7-2) van dit seizoen voor Pierre-Antoine Gillet en C°.

« Als het enigszins kan hopen wij natuurlijk een zo breed mogelijke kloof te slaan. Bij de eindafrekening kan het puntenverschil immers over de 1ste of 2de plaats beslissen met het oog op de derde ronde. Ik heb het volste vertrouwen in onze ploeg die zich iedere match weer als een vlot scorend en keihard verdedigend geheel profileert. Wij pakken iedere wedstrijd individueel aan. Ook nu trainden wij op het door Boras Basket gehanteerde systeem dat op vlugge transitie is gestoeld waarbij weinig tijd wordt gelaten bij de shotkeuze, met een voorkeur voor driepunters. Dit bleek nogmaals duidelijk uit de videobeelden van de zaterdag met 73-90 door leider Sodertalje Kings bij Boras Basket (3de) gewonnen topper in de Zweedse competitie. Wij moeten proberen zand in dat raderwerk te strooien wil BC Telenet Oostende (laatste verliesmatch 25 november 2015 in …Sodertalje (Zwe)!) zijn tiende match op rij winnen».

Niet onbelangrijk is ook dat Boras Basket het hoofdzakelijk van zijn basisvijf moet hebben. Wat niet zelden tot een minder presteren van vermoeide spelers leidt. Sprekend voorbeeld was de 56-51 voorsprong aan de rust (29-27/27-24) voor Boras tegen Turk Telecom Ankara, gevolgd door een 12-40 (3Q) en 18-23 (4Q)! Uit de statistieken van de laatste vijf Europese wedstrijden blijkt ook dat Boras gemiddeld 68,1 punten van zijn starters noteert en amper 14,8 pt van de bank. Dit tegen 43,2 pt voor de starters BC Telenet Oostende en 40 punten van de bank.

Go Oostende, go! Defense!!!

Back to top