«Defensieve druk leggen » (Jean Salumu)

Week na week zijn superseizoen met knalprestaties onderstrepend, aast Jean Salumu zaterdag tijdens de Valentijns ‘Love Game’ tegen Hubo Limburg United absoluut op een 16de overwinning op rij in de Scooore!League met BC Telenet Oostende. Een herhaling van de thriller in de heenmatch, pas na verlengingen (88-88 en uiteindelijk 101-103) door de Zaikapitings gewonnen, wilt hij niet. «Ons thuisvoordeel met bijhorende supportershulp kan daarbij een flinke duw in de rug geven ».

Stellen dat Jean Salumu momenteel op een wolkje leeft en blaakt van vertrouwen, is een understatement. Wat hij volmondig beaamd.
« Mijn seizoen verloopt tot nog toe inderdaad prima. Ik heb geen noemenswaardige fysische problemen en ik kan een constante in mijn spel brengen. Hopelijk blijft die prima vormcurve nog enkele maanden aanhouden en kan ik zo mijn ploeg verder vooruit helpen. Want eigenlijk hebben wij nog niets in handen. Ook al staat BC Telenet Oostende een straat voor in de Scooore!League, spelen we volgende maand de finale Beker van België en wisten wij ons voor de achtste finales FIBA Europe Cup te plaatsen. Nu nog de beoogde prijzen pakken. »
Om te beginnen door zaterdag in eigen Sleuyter Arena het Hubo Limburg United van coach Brian Lynch met lege handen terug naar Hasselt te sturen. Wat Jean Salumu zeker ziet zitten.
«Wij kennen het spel van Limburg United intussen zowat. Ze hanteren een pijlsnelle transitie, nemen snel shots en proberen vooral open driepuntpogingen te creëren. Om die driepunters aan zeer hoog percentage te verzilveren. Ik vergelijk hun spel aan dat van de Warriors (NBA), maar dan natuurlijk op ander niveau… »
Dat Limburg United vorige week in eigen huis zwaar verloor van Antwerp Giants is voor Jean Salumu niet echt een maatstaf. Zeker omdat geweten is dat de Limburgers soms durven warm en koud te blazen. Met knalprestaties, zoals winnen van Spirou Charleroi, tot wanprestaties door te verliezen van rode lantaarn Leuven.
« Zeker is dat wij de video van de match tegen Antwerp Giants goed zullen analyseren. Maar nu weten wij reeds dat BC Telenet Oostende zoals steeds zijn spelconcept niet aan de tegenstander zal aanpassen. Dat betekent keihard verdedigen waarbij de druk zeer hoog moet worden geplaatst.  Met in aanval een goede shotkeuze. Zonder overhaasting. We weten dat het gevaar erin schuilt door Scott Thomas, Barry Steward en andere Jason Love samen met Hans Van Wijn en andere talentvolle jonge Belgen hun spelletje « push the ball and let the guys play » (Speel de bal snel rond en laat de jongens hun eigen spel spelen) alle vrijheid te geven. Dat mag dus niet gebeuren. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het dit seizoen aan heel wat maturiteit gewonnen BC Telenet Oostende die taak ook zaterdag tot een goed einde zal brengen ».
Winnen tegen het nog voor een plaatsje in de eerste vijf Scooore!League bikkelend Limburg United moet voor Jean Salumu ook een opsteker zijn voor de heenmatch 1/8 finale FIBNA Europe Cup die dinsdag 16 februari reeds tegen en in het Franse Châlon-sur-Saône (Bourgogne) wordt betwist.
« Jammer dat we geen thuisvoordeel hebben in de best of three formule. Alleen, dit BC Telenet Oostende bewees al eerder ook on the road zeer goed te kunnen zijn. En al bij al geldt het een korte verplaatsing. Zoveel beter dan een volle dag reizen naar Siberië mochten wij groepswinnaar zijn geworden. Wij gaan ervoor! »

Go Oostende, go! Defense!!!

Back to top