«Europese finale mogelijk» (Jürgen Van Meerbeeck)

De halve finale FIBA Europe Cup tussen BC Telenet Oostende en Elan Chalon (F) moet de VersluysIDôme woensdagavond barstensvol laten lopen en er moet een helse sfeer heersen! Zoals in kwartfinale tegen Krasnoyarsk (Rus) is de massale steun van onze  Yellow Army nodig willen de Zaikapitings een voor de Fransen in de return moeilijk te overbruggen kloof slaan. « Dit BC Telenet Oostende kan het. Ik zie ze in finale » weet  ex-BCO speler en Belgian Lion, coach van het jaar 2010, nu TV-analyst Jürgen Van Meerbeeck.

Vorig jaar uit de FIBA Europe Cup  gewipt door Elan Chalon in de ‘belle’ van een toen naar best of three betwiste achtste finale, heeft BC Telenet Oostende (91-80 verlies in Chalon, 84-71 winst thuis, 104-91 verlies on the road) een rekening te vereffenen met de huidige nummer 3 in Pro A.
In tegenstelling tot BC Telenet Oostende, wist Elan Chalon zijn topspelers die de halve finale FIBA Europe Cup 2016 haalden, niet te behouden. Geen Booker en geen Hazel meer op het parket die de Zaikapitings met hun verschroeiende bommen kelderden. Volgens Jürgen Van Meerbeeck, die de Fransen reeds diverse keren aan het werk zag, kan BC Telenet Oostende dit new look Elan Chalon zeker aan.
Een vaststelling die zondag in de Franse Pro A werd bevestigd bij de 84-60 pandoering die Elan Chalon om de oren kreeg bij SIG Strasbourg. De ploeg die in de groepsfase Basketball Champions League tweemaal nipt en kansrijk onze Zaikapitings klopte. Aan de rust leidde Elan Chalon nog met 30-34. In het derde quarter slikten ze een 34-11!
« Wij staan op alarmfase rood. We lieten ons te gemakkelijk wegdrukken en verloren onze concentratie door op de refs te beknibbelen. Spelen wij woensdag zo, dan riskeren wij ook tegen BC Telenet Oostende een flinke pandoering, » waarschuwt Elan Chalon spelverdeler Jérémy Nzeuilie in L’Equipe.
Pijnpunt bij Elan Chalon is volgens Jürgen Van Meerbeeck hun eerder beperkt arsenaal aan plays en bank.
« Opgelet, het is geen zwak broertje hoor. Laat je de Fransen hun op snelheid gestoeld basket spelen, dan ben je de klus.  Met gemiddeld 18,5 pt tegen 53% is Jason Clark niet toevallig topscorer in Pro A. Bovendien beschikken ze met o.a. Moustapha Fall (2m18) over heel wat gestalte onder de borden. Dat Elan Chalon in de tweede helft dikwijls kopje onder gaat, is niet verwonderlijk. Hun vijf starters (Harris, Fall, Roberson, Clark, N’Zuilie) staan gemiddeld elk 33 minuten op het parket. »
Is Elan Chalon in eigen Colisée Europees na 8 matchen ongeslagen, dan blijken ze on the road (4 verliesmatchen) veel van hun kunnen in te boeten.
Meteen is de opdracht van onze Zaikapitings duidelijk. In de VersluysIDôme een maximale voorsprong bewerken, wat Jürgen Van Meerbeeck wel ziet zitten.
« BC Telenet Oostende beschikt niet alleen over een zeer sterke ploeg in de breedte. Met Dario Gjergja hebben ze één van de beste coaches in de FIBA Europe Cup. Ik zie BC Telenet Oostende dan ook nu reeds in de finale. »

Go Oostende, go! Defense!!

Back to top