« Fysiek en mentaal klaar » (Jan Bourgois)

Autoritair leider Scooore!League met 14 opeenvolgende overwinningen staat BC Telenet Oostende op de vooravond van wat misschien hun belangrijkste week van het seizoen wordt. Het sleutelwoord is hier ‘BEKER’ . Vier beslissende matchen in één week! Start woensdagavond om 19 uur in eigen Sleuyter Arena voor de ‘last 32 FIBA Europe Cup’ tegen Slask Wroclaw (Pol), als tussendoortje de back-to-back halve finale Beker van België vrijdag en zondag tegen Mons-Hainaut en als kers op de taart de beslissende wedstrijd bij Turk Telecom Ankara (Tur) om de leidersplaats in Groep Q FIBA Europe Cup, met als inzet het thuisvoordeel in de 1/8ste finale.
« De ploeg is er zowel fysiek als mentaal klaar voor » weet athletic coach Jan Bourgois bij BC Telenet Oostende.

Ooit zelf topsporter als roeier en wereldzeiler (met skipper wijlen Staf Versluys) staat Prof.Dr. Jan Bourgois (Universiteit Gent) al jaren in voor de atletische begeleiding van BC Telenet Oostende. Met de Zaikapitings in de laatste rechte lijn naar de aan het begin van het seizoen gestelde drievoudig einddoelen van landskampioen, winnen Beker van België en zo ver als mogelijk Europees doorgaan, is volgens Jan Bourgois niet het fysieke, dan wel het mentale aspect van doorslaggevend belang.
« Fysiek staat gans de ploeg op scherp zoals het hoort. Het moeilijkste is zich telkens weer mentaal opladen, ook tegen de zogenaamde kleinere ploegen. Schoolvoorbeeld wordt woensdag het treffen tegen Wroclaw. In Polen wonnen wij met 59-86 en daar schuilt het grote gevaar. Ook al zorgen head-coach Dario Gjergja en assistent-coach Thierry Declercq er telkens voor dat iedereen op scherp staat en stapt iedereen het parket op met de bedoeling het maximum uit de match te halen, onbewust verslapt de concentratie eens je voelt de wedstrijd stevig in handen te hebben, wat zaterdag tegen Liège ook het geval was. »
Tweede heikel punt in deze comfortsituatie van BC Telenet Oostende, die heel wat andere ploegen ons benijden, is voor prof.dr. Jan Bourgois de relatief erg kleine voorbereidingsperiode voor de coachingstaff naar iedere wedstrijd toe.
« Ook hier weten Dario Gjergja en Thierry Declercq wel weg mee. Waar het moeilijker wordt, is het beheersen van de broodnodige rust. Niet evident als je bijvoorbeeld zoals vorige week Europees bij Boras (Zweden) 16 uur onderweg bent! Het zijn geen vakantiereisjes voor onze dubbele meters om zo urenlang in een krappe vliegtuig- en autocarzetel te zitten. De spieren komen er niet bepaald wedstrijdfit uit. Bovendien treedt vermoeidheid dan sneller op, wat niks met fysieke conditie te maken heeft. Rust en mentale fitheid zijn hier dus sleutelwoorden. »
Of BC Telenet Oostende woensdagavond tegen Slask Wroclaw, laatste in de Poolse competitie en met een 0/4 nu reeds uitgeschakeld voor de 1/8 finale FIBA Europe Cup, voor een maximale kloof gaat, is volgens Jan Bourgois een factor die enkel het wedstrijdverloop zelf bepaalt.
« Winnen is hoofdzaak. Als het kan natuurlijk met zo groot mogelijk verschil. Ons grote voordeel is over een ploeg te beschikken waarbij iedereen zich honderd procent voor het team geeft. Eigenbelang en statistieken opfleuren zijn er niet bij. Hierbij spelen de ervaring, de raadgevingen maar vooral hun houding op het terrein van katalysatoren en ‘oude garde’ Dusan ‘generaal’ Djordjevic en Rasco Katic een zeer belangrijke rol. »

Go Oostende, go! Defense!!!

Back to top