« Fysiek geen problemen » (Jan Bourgois)

De Zaikapitings tegen de Kangoeroes. Of de leider EuroMillions League, tevens finalist Bpost Cup en in achtste finale FIBA Europe Cup tegen het heel verrassend goed uit de hoek komend team van ex-BCO center Daniël ‘Big Dan’ Goethals, als afsluiter van de heenronde (sic) der dubbele competitie. Voor de Kangoeroes Willebroek hun 20ste officiële match van het seizoen. Voor BC Telenet Oostende de…38ste! « Geen probleem, wij zijn erop getraind », stelt  Athletic Coach van BC Telenet Oostende, prof.dr. inspanningsfysiologie Jan Bourgois aan de Universiteit Gent.
Dat BC Telenet Oostende ondanks het helse ritme van minstens twee wedstrijden per week (en tijdens de twee back to back bekerweekends tot 3 matchen per week), niet zelden met tussendoor duizenden kilometers reizen, telkens zowat fris als een hoentje aan de opworp komt, heeft de ploeg volgens Jan Bourgois aan het keiharde werk voor het seizoen te danken.
«De coaching staff legde voor aanvang van het seizoen de lat zeer hoog. In functie daarvan werd het volume en de intensiteit van de trainingen erg doorgedreven. Daar plukken wij nu de vruchten van. BC Telenet Oostende heeft er niet alleen de juiste spelerskern voor. Het coaches-duo Daro Gjergja-Thierry Declercq weet als niemand beter hoe het maximum uit iedere speler te halen door het aantal speelminuten evenwichtig te verdelen en door hun trainingschema in functie van het programma aan te passen. »
De statistieken bewijzen dat coach Dario Gjergja als geen ander zijn volledige rotatie aan spelers optimaal gebruikt. Zo noteert zijn ‘meest gebruikte speler’ Pierre-Antoine Gillet een gemiddelde (alle competities samen) van 25,7 speelminuten par match. Meteen de minste van alle ploegen uit de EuroMillions League. Koploper hier is Miller (Leuven) met 33,6 minuten per wedstrijd!
Athletic Coach Jan Bourgois is er gerust in dat BC Telenet Oostende ook tegen Kangoeroes Willebroek fris aan de opworp komt na de slopende en gewonnen topper bij Port of Antwerp Giants.
« Fysiek geen problemen. Wel kan op termijn mentale vermoeidheid een rol spelen. Zich telkens opladen voor een nieuwe zware wedstrijd is niet van de poes. Zeker wanneer tegen iets minder geklasseerde en gequoteerde ploegen moet worden gespeeld. Maar ook daar wordt aan gewerkt. Bovendien is het menselijk dat geen enkele speler een volledig seizoen optimaal presteert. Daarom is het roteren zoals coaches Gjergja-Declercq doen zo belangrijk. Kent een speler al eens een dipje, dan wordt dit zonder probleem opgevangen. Zeker als ploeg. Wij verloren zwaar op Aalst? Gans de ploeg BC Telenet Oostende reageerde drie dagen later met een knalwedstrijd op Antwerp Giants. Dit BC Telenet Oostende wilt gewoon alles winnen. Dus ook zaterdag in onze VersluysIDôme tegen Kangoeroes Willebroek. »
Back to top