Djordjevic is de sleutelfiguur (Freddy Deckmyn)

„Het mag dan wel 2-1 in het voordeel van BC Oostende staan in de finale play-offs tegen Okapi Aalstar, toch wordt het voor de Zaikapitings een harde dobber om zaterdag reeds in het Aalsterse Forum zijn titel van landskampioen te verlengen. Aalst zal alles uit de kast halen om een vijfde wedstrijd af te dwingen”.

Freddy Deckmyn, vanwege zijn voor een topbasketter eerder kleine gestalte op zijn Oostends „muze Deckmyn” genoemd, weet misschien beter dan wie ook waar het er allemaal om draait. Als speler hielp hij in het seizoen 1961-62 Oostende met BCO voorganger VGO aan zijn eerste Beker van België. Als assistent-coach leidde hij het dan tot Sunair omgedoopte BCO in het seizoen 1980-1981 naar de allereerste titel van Landskampioen. Twee titels waarvan de banners hoog in de nok van de Sleuyter Arena getuigen en die Freddy Deckmyn bij iedere thuismatch van BC Telenet Oostende (hij mist er geen enkele) van trots doen glimmen.

„Okapi Aalstar in zijn piepkleine, oververhitte en tot de nok met fanatieke supporters gevulde Forum muilbanden is misschien geen mission impossible maar toch erg moeilijk. Daarenboven staat Aalst bij die 2-1 achterstand figuurlijk met zijn rug tegen de muur en is het voor hen een do-or-die match. Het valt dus ontzettend moeilijk te voorspellen hoe de wedstrijd er zal evolueren.”

Dat er een wereld van verschil bestaat tussen een basketmatch in eigen huis en on the road, meer nog dan anders in de play-off finale, weet Freddy Deckmyn maar al te goed:„Het is reeds meer dan dertig jaar geleden, maar ik herinner het mij nog zeer goed. BCO leidde met 2-1 tegen Racing Maes Pils Mechelen waarbij de top-Amerikanen Zeno en Murphy het mooie weer maakten. Zij gaven ons in match 4 in Mechelen een twintiger om de oren. Twee dagen later won Sunair BCO in een met 3.000 supporters gevuld Sportcentrum (van de brandweer mocht maximaal 2.000 man binnen…!) zijn eerste kampioenstitel met 102-76. Wij legden Zeno-Murphy lam met een triangle and two. Dat vergeet ik nooit”.

Welke factoren wedstrijdbepalend kunnen worden tussen de volgens Freddy Deckmyn „sterke finalist Okapi Aalstar” en BC Telenet Oostende zijn, steeds volgens onze analist van de dag, meervoudig.

„Haalt BC Telenet Oostende zijn 15de titel van landskampioen binnen, dan dankt het dit in grote mate aan ‚generaal’ Dusan Djordjevic. Hij is een waar fenomeen en spelbepalende guard. Djordjevic ziet alles, doet alles – inclusief wedstrijdbepalende punten scoren in money-time – en haalt iedere match weer het toprendement uit al zijn medemaats.”

Een zaak is zeker: het wordt een spannende avond in het Aalsterse Forum waar hopelijk een maximum aan geel uitgedoste Oostendse supporters een plaatsje kunnen bemachtigen om de Zaikapitings maximaal aan te moedigen en wie weet naar de overwinning te schreeuwen…

We are BCO!!

Go Oostende, go! Defense!!!

Back to top