«Het wordt een topmatch! » (Jean Salumu)

« BC Telenet Oostende-Varese wordt DE match van de week in groep C FIBA Europe Cup. Na hun onverwacht verlies van vorige week in Zweden moeten de Italianen absoluut winnen willen zij doorstoten naar de tweede ronde. Voor BC Telenet Oostende staat winnen gelijk aan zekere kwalificatie voor de 1/32ste finales en dus meteen Europees overwinteren. Verwacht je aan een op het scherp van de snee betwiste wedstrijd met alle ingrediënten van topbasket. Wij zijn er klaar voor, » maakt ‘Zaikapiting in de vorm van zijn leven’ Jean Salumu de Oostendse basketliefhebbers alvast verlekkerd.

Openjobmetis Varese mag dan wel in de onderste helft van de Lega A geklasseerd staan en zondag nog met 89-63 hebben verloren bij Trento, het niveau van het Italiaanse basketbal blijft hoog en spreekt tot de verbeelding. Voor Jean Salumu, in de met 79-83 door BC Telenet Oostende gewonnen match in Varese beste Zaikapiting met 21 punten, wordt het woensdagavond (opworp 19 uur !!) in eigen Sleuyter Arena dan ook de moeilijkste wedstrijd van deze ronde.

« Het staat buiten kijf dat Varese kwalitatief tot de betere ploegen van de FIBA Europe Cup behoort. Zij beschikken over enkele zeer talentvolle spelers die je absoluut moet beletten hun rappe transitie basket te ontwikkelen. Sleutelfiguur daarbij is hun Kroatische internationaal Roko Ukic (#5). Coach Gjergja, die Ukic als assistent-coach van Kroatië onder zijn hoede had tijdens de Europese kampioenschappen, waarschuwde ons reeds tegen hem. Toch bleef hij moeilijk af te stoppen maar nu zijn we nog beter voorbereid. Niet dat we onze verdediging enkel op Ukic zullen concentreren, maar mits strengere defensieve afspraken moet BC Telenet Oostende in staat zijn de Italiaanse aanvallen maximaal te neutraliseren »

Beschikte Openjobmetis Varese met Ukic, center Brandon Davies (#0), de Senegalese power forward Faye (#1) en Daniele Cavaliero (#10) reeds over èchte kleppers, dan werden ze begin november nog versterkt met de Letse scherpschutter Rihard Kuksics (#30). Een bij Arizona State (2009-2011) gevormde 18-karaats shotter van 1m98 die tussen 2011 en vandaag zowat het record van aantal shirts verzamelde: Valencia en  San Sebastian (Sp), Kiev (Oekraïne), Riga en Jekabpils (Letland), Saratov en Novogrod (Rus), Pitesti (Roemenië) en Varese (It).
Niet bepaald honkvast wist Kuksics, bij Arizona State recordhouder met 280 driepunters en 1.175 punten in College, in iedere competitie wel telkens meer dan 40% shotpercentage te realiseren.
«Wij analyseerden uitgebreid de videobeelden van Södertälje-Varese van vorige week waarbij Kuksics reeds speelde. Hij is een nieuw gegeven en maakt Varese een betere ploeg, maar dat verandert niets aan onze opdrachten: keihard verdedigen en de beste eigen shotkansen creëren, » blijft Jean Salumu er heel nuchter bij.

Wel is het nog afwachten of Dominique Archie, zaterdag geblesseerd aan de schouder, wel helemaal terug fit aan de opworp zal verschijnen. De met een lichte kneuzing in de kuit kampende Niels Marnegrave zal er wel zeker bij zijn.

Go Oostende, go! Defense!!! Yellow Army, schreeuw en zing ons naar de 2de ronde van FIBA Europe Cup!

Back to top