« Kwartfinales? Doenbaar! » (J.M. Mwema)

« De eerste trofee in mijn carrière winnen, gaf een supergevoel! Die Beker van België mogen de lucht insteken laat mij enkel naar nog naar meer van dat verlangen. Waarom niet de FIBA Europe Cup? Ons woensdag ten nadele van Elan Béarnais in Pau voor de kwartfinales plaatsen is geen utopie. Dit BC Telenet Oostende kan het, » blikt uitblinker van de finale The bpost Cup Jean-Marc Mwema vooruit op de returnmatch 1/8 finale aan de voet van de Pyreneeën.
BC Telenet Oostende won de heenmatch in de VersluysIDôme met 95-86 van Pau-Lacq-Orthez. Woensdag, opworp 20 uur en gratis live te volgen op YouTube, in het 7.700 tellende Palais des Sports moet liefst worden gewonnen, of mag met maximaal 8 puntjes verloren worden om zich voor de 1/4 finales te plaatsen. « Doenbaar », denkt Jean-Marc Mwema. Ook al verloor Pau-Lacq-Orthez dit seizoen nog geen enkele wedstrijd in eigen zaal!
«Eigenlijk hadden wij thuis nog beter gekund dan die 9 punten bonus. Een late 0-5 slankte onze riante voorsprong jammer genoeg af. Toch kon BC Telenet Oostende op een zeer degelijke prestatie terugblikken. Het sterkte ons vertrouwen voor de return. Natuurlijk dat we alles zullen moeten geven. Daarom ook dat niemand het na het behalen van de The bpost Cup, te zot heeft gemaakt. »
Dat Pau-Lacq-Orthez erg gehavend uit de vorig weekend in Disneyland Parijs betwiste ‘Leaderscup’ kwam (een confrontatieie van de acht beste ploegen uit de Franse Basket Liga waarbij ze vrijdag met 76-65 wonnen van Paris Levallois maar zaterdag met 80-94 verloren van ASVEL Lyon-Villeurbanne), is voor Jean-Marc Mwema reden temeer dat onze Zaikapitings op hun hoede moeten zijn.
Naast de wegens positieve dopingtest (cannabis) aan de kant gezette Amerikaan JK Edwards, viel zaterdag hun ploegkapitein Yannick Bokolo uit met een probleem aan de Achillespees (mogelijks fit voor woensdag), liep Leo Cavallière een verzwikte rechter enkel op (4 weken out) en luidde het zware verdict voor Elie Okobo ‘voetbreuk’, 8 weken out. Meteen kan Pau-Lacq-Orthez woensdag slechts over zes profs, aangevuld met vier inderhaast bij de FIBA te registreren jeugdspelers, beschikken.
«Doodjammer voor hen natuurlijk. Alleen mogen wij ons daardoor niet in slaap laten wiegen. Ook wij moeten nog steeds Jean Salumu missen! Uit ervaring weet ik dat zoals BC Telenet Oostende de rest van hun ploeg alles uit de kast zal halen om die afwezigheden te compenseren. Andere spelers zullen zichzelf willen bewijzen. Aan ons om zoals steeds gefocust te blijven. Verdedigend moeten we spelmaker DJ Cooper lam leggen en hun gevreesde runs beletten. Aanvallend kunnen we dan zoveel beter de juiste shotkeuzes maken. Hopelijk vallen die shots ook nu vlot binnen…»
Veel tijd om het zo belangrijke treffen voor te bereiden kregen coachingstaff Dario Gjergja-Thierry Declercq niet. Eén training maandagavond. Meer niet. Dinsdag om 7 uur wachtte onze Zaikapitings reeds een meer dan drie uur lange, weliswaar comfortabele, busreis naar luchthaven Parijs-Orly en daarna het vliegtuig op voor de 1u20 durende vlucht naar Pau.
Go Oostende, go! Defense!!!
Back to top