Preview Le Mans Sarthe Basket - BC Telenet Oostende Eurocup

Le Mans wordt geen makkie (Sam Rotsaert)

uit016Beiden met drie winst- en één verliesmatchen in groep A van Eurocup, strijden Le Mans Sarthe Basket (F) en BC Telenet Oostende woensdagavond in de Salle Antarès, van het wereldwijd om zijn autocircuit bekende Le Mans, om de fel begeerde tweede plaats. De laatste confrontatie tussen beide ploegen dateert van de groepsfase in de Koraç Cup, 6 oktober 1999. Toen verloor BCO, met nu Duva A headcoach en coördinator Basket@Sea Sam Rotsaert op de bank, met 92-72…

„Ik was nog een piepjonge speler bij de al even jonge ploeg die door coach Lucien Van Kersschaever rond J.R. Holden en Ralph Biggs was opgebouwd, met o.a. Christophe Beghin, Piet De Bel, Gerrit Major en Dimitri Lauwers. Die pak rammel op Le Mans zal ik niet zo gauw vergeten. Wij verdedigden er onkennelijk zwak en kwamen nooit in de match. Toen we terug in Oostende aankwamen gaf coach Van Kers onmiddellijk een keiharde straftraining…We hadden ons lesje geleerd,” herinnert Sam Rotsaert zich nog het memorabele treffen.

Sam Rotsaert denkt dat het huidige BC Telenet Oostende ook zijn lesje heeft geleerd na de 83-58 pandoering die het veertien dagen geleden kreeg bij Cantu (It). „Coach Gjergja, die ik persoonlijk de beste coach acht die ik reeds aan het werk zag, schudde iedereen nadien duchtig wakker. Dat was eraan te zien op de trainingen waarvan ik er geen enkele mis. Iedereen werkt er keihard. Resultaat was riante zeges tegen Kangoeroes Boom, Cibona Zagreb en op Pepinster. De ploeg zit terug in een positieve flow. Wat een werkkracht in verdediging, wat een ploegspel!”

Aandachtig kijker zag Sam Rotsaert maandagavond op TV hoe Le Mans Sarthe Basket (MBS) met 67-69 bij Euroleague-revelatie (o.a. winst van Barcelona!) en tot dan ongeslagen leider in de Franse Pro A competitie, Nanterre ging winnen. Een zege opgebouwd uit bikkelhard verdedigen en een zoveelste knalprestatie van Wood (21 pt, 4/4 bommen!)

„Verdedigen wij zoals het moet, dan geef ik BC Telenet Oostende toch een reële kans om met de volle buit terug te komen uit Le Mans”. Het lijkt duidelijk van wie het meeste gevaar bij de zwart-oranjen van Le Mans Sathe Basket – met drie Amerikanen, één Braziliaan en voor de rest jonge Fransen evoluerend – dreigt te komen. Hun Amerikaanse guard Da Shaun Wood is niet alleen topscorer. Hij is daarenboven een te duchten bommenspecialist. Maar ook zijn landgenoot Vaughn Duggins en de Fransman Charles Kahudi mikken doorgaans erg raak. Onder de borden rekent MSB dan weer vooral op de Braziliaanse veteraan Jao Batista.

Goed nieuws bij het dinsdag met de Hoge Snelheidstrein uit Rijsel naar Le Mans afgereisde BC Telenet Oostende, is dat Matheus Ponitka na zijn voetkwetsuur voorzichtig de groepstrainingen hernam. Of hij klaar raakt voor de wedstrijd, is nog af te wachten.

Go Oostende, Go! Defense!!!

Back to top