Niet zweven, verdedigen!” (Thierry Declercq)

Subliem! Andere woorden zijn niet sterk genoeg om de prestatie van onze Zaikapitings in hun eerste match “Last 32 Eurocup” te beschrijven waarbij BC Telenet Oostende het Spaanse Sevilla in eigen huis een 63-94 oplawaai gaf. “Ik had het niet zo goed verwacht, maar het deed deugd. Nu sereen naar de thuismatch tegen Basket Liège toeleven,” keek assistent-coach Thierry Declercq tijdens de lange terugreis uit Zuid-Spanje vooruit naar zaterdagavond.

Hoeveel supporters van BC Telenet Oostende die bijna historisch te noemen overwinning van de Zaikapitings – want nooit eerder wisten wij ook maar één van onze 13 matchen in Spanje te winnen! – via internet op Canal Sur HD live meemaakten, is moeilijk te becijferen. Het waren er in ieder geval een pak. Wel zeker is dat ze een heerlijk basketavondje beleefden. Zelfs de commentatoren van Canal Sur HD staken hun bewondering voor de prestatie van het BC Telenet Oostende collectief niet weg. Met als orgelpunt hun langgerekte “Triiiiippple de Gillet !!!” bij de 5de bom van Pierre-Antoine. Heerlijk!

Hopelijk loopt de Sleuyter Arena zaterdag opnieuw vol om onze voltallige ploeg vocaal te helpen ook hun eerste thuiswedstrijd van 2015 in de Scooore!league te winnen. “De aanloop daar naartoe begon voor de coachingstaff reeds in ons hotel in Sevilla”, vertelt Thierry Declercq bij de tussenlanding in Madrid op weg naar huis. “Neen, tijd om een feestje te bouwen was er niet aan besteed. Wij bekeken reeds de video’s van de twee laatste wedstrijden van Basket Liège. Het bevestigde alleen onze eerdere vaststelling dat Basket Liège fel onder zijn waarde staat geklasseerd. Offensief is het een zeer goede ploeg, geleid door point-guard Jerime Anderson. John Fields is naast de Zweed Dino Pinta en Robert Nyakudi een moeilijk af te stoppen aanvallend gevaar. Het is duidelijk: zoals iedere tegenstrever moet ook tegen dit Basket Liège het nodige respect worden betoond, ook al hebben zij met een gemiddelde van 85 tegenpunten niet de beste verdediging van de Scoore!League”.

Laat nu bepaald volgens assistent-coach Thierry Declercq, precies de verdediging de sleutel van komende wedstrijd worden genoemd.“Wij zullen, zoals in Sevilla, onze hechte verdediging de volledige duur van de match op scherp moeten stellen. Het doel van head-coach Dario Gjergja is immers iedere match de volledige 40 minuten het maximum uit de ploeg te halen. Het moet maar eens gedaan zijn enkel na de rust wakker te schieten.” Enig gevaar dat de Zaikapitings na hun prestigieuse zege tegen Baloncesto Sevilla, en de erg lovende woorden achteraf vanwege hun Amerikaanse coach Scott Roth : “Ik zag de voorbije maanden een pak wedstrijden van Europese topploegen en geloof mij, daar hoort BC Telenet Oostende zeker bij” (sic), zouden gaan zweven, is er volgens Thierry Declercq niet.

“Onze groep is volwassen en matuur genoeg om nuchter te blijven. Coach Dario Gjergja wijst er hen steeds op dat naast hun baskets lopen er bij BC Telenet Oostende niet bijhoort.” Of de met een licht Achillespeesletsel geplaagde Dusan ‘general’ Djordjevic zaterdag tegen Basket Liège terug van de partij is, wordt nog afwachten. Ook wordt uitgekeken naar hoe onze aanwinst Aleksander Marelja, in Sevilla bij het wedstrijdeinde goed ingekomen maar nooit ècht onder druk gezet, zich weet aan te passen aan de Belgische competitie.

Luminus bezorgt ons klappers om onze spelers aan te moedigen.

Go Oostende, go! Defense!!

Back to top