One-on-one defense wordt een belangrijke factor (Philip Debaere)

BC Telenet Oostende en Lietuvos Rytas Vilnius (Litouwen) hebben woensdag ieder hun eigen lot in handen. Wie de clash tussen beide ploegen in het ondergesneeuwde Vilnius wint (om 17 uur Belgische tijd live te volgen op Telenet Sporting 8 en op Eurosport 2), mag zich opmaken voor de 1/8ste finale Eurocup tegen het Turkse Pinar Karsiyaka Izmir. Sports Manager Philip Debaere bij BC Telenet Oostende kijkt voorzichtig uit naar de in het verre Litouwen voor onze Zaikapitings uiterst belangrijke match.

Wat allerminst in de kaart van BC Telenet Oostende speelt, is dat de enige rechtstreekse vlucht Brussel-Vilnius dinsdag pas om 20u05 is gepland, met aankomst om 23.30! Wat betekent dat de Zaikapitings niet voor 1 uur ’s morgens onder de wol kruipen en woensdag door de om 18 uur plaatselijke tijd (17 uur in Oostende) geplande match reeds om 9u30 shottraining hebben. Hoe dan ook wordt winnen in Vilnius volgens Philip Debaere een erg moeilijke opdracht.

“Het is duidelijk dat BC Telenet Oostende met 5 wedstrijden in 11 dagen fysiek tot op de bodem is moeten gaan wat zich toch wat in het vertoonde spelbeeld vertaalde en zeker in het laatste kwart tegen Sevilla. Positief is dan weer dat wij zaterdag tegen Leuven Bears in de laatste vijf minuten zowel mentale als fysieke kracht hebben getoond waardoor we opnieuw terug opveerden. Wij kennen trouwens de zaal en het publiek nog van voor twee jaar toen wij er de finale van de Qualifying Round Euroleague nipt van de thuisploeg verloren. Dat zij het deels van fysiek en intimidatiebasket moeten hebben? In eigen zaal met 75-69 winst, toonden wij reeds dat we daarmee behoorlijk overweg kunnen. Alhoewel zij over enkele zeer goede en ervaren inside spelers beschikken zoekt Vilnius het steeds voornamelijk bij hun driepunters. Gemiddeld scoort Lietuvos Rytas in Eurocup 14 bommen per match! Dat was in onze eerste confrontatie niet anders. Ze mikten 14/36 driepunters binnen maar legden slechts 10/20 tweepunters in de korf.”

Knelpunt wordt volgens Sports Manager Philip Debaere de one-on-one defense van onze guards die vooral niet teveel morgen afzakken naar de grote jongens: “De tactiek van Vilnius bestaat erin hun krachtmensen inside alle aandacht te laten trekken waarna de bal terug naar buiten gaat om open shots te creëren voor hun driepuntspecialisten zoals Gecevicius (5/7 tegen BC Telenet Oostende) en Orelik (4/10). Daar moeten wij een gepast antwoord op vinden.”

BC Telenet Oostende moet het in Vilnius jammer genoeg zonder zijn karakterspeler Guy Muya stellen. Hij liep tegen Leuven een spierscheurtje op in de kuit en is minstens drie weken out. Beter nieuws is dat Quentin Serron zijn griepaanval heeft overwonnen en sinds maandag opnieuw volop meetraint zich zodoende in orde acht voor de zware Europese verplaatsing waar het vooral op de mentale weerbaarheid van onze jonge ploeg zal aankomen.

De scheidsrechters van de wedstrijd zijn Sasa Pukl (Slovenië), Anastasios Piloidis (Griekenland) en Saveris Lanzarini (Italië).

Go Oostende, go! Defense! Up to the Eight Final!!

Back to top