BC Telenet Oostende - Unics Kazan: 78-75

Oostende bezorgt Unics Kazan zijn eerste Eurocup-nederlaag

Na Khimky Moskou in de Euroleague qualificatieronde toonde Telenet Oostende zich met deze overwinning opnieuw de sterkste tegen een Russische miljoenenploeg die qua budget en spelerspotentieel op zijn sokken kan meedraaien in de Euroleague competitie. Een stunt van formaat is het minste wat gezegd kan worden van een zonder Serron spelend team van coach Gjergja tegen een voltallig Kazan.

Kazan startte uiterst fel en strafte elk Oostendse foutje genadeloos af. In minder dan een minuut incasseerde de thuisploeg een 0-8 wat coach Gjergja al meteen naar een time-out deed grijpen. Een goede zet want de spelers vonden hun focus meteen terug en boden meteen weerstand aan het Russische geweld. Djordjevic bracht snelheid, Wright werkte goed af en ook Gillet mikte een driepunter binnen (13-12).

De bezoekende coach begon het eerst te roteren en bracht Eidson en Zizis tussen de lijnen die beiden bij hun eerste baltoets een driepunter binnenmikten. Thompson zag ook een driepunter binnengaan en kon hiermee de score in evenwicht houden (24-25). Door hun fysiek overwicht uit te buiten, liep Kazan heel even verder uit (24-31) maar deze keer zorgden Ponitka en Wilkinson voor weerwerk (37-36). Echenique liet zich niet zomaar wegdrummen en ook Wilkinson verdedigde met tomeloze inzet waardoor de beresterke en boomlange Russen niet konden domineren onder de borden.  Een flits van Mc Kee werd gecounterd door Gillet en Ponitka maar het was Goudelock die in de buzzer van de eerste helft de ruststand vastlegde: 46-47

Na de rust bleef de thuisploeg een tijdje scoreloos (46-51) waarna Wilkinson en Wright de ban braken en mede dankzij een ijzersterke verdediging een 10-0 tussenspurt plaatsen (56-51). Een voorsprong die de thuisploeg niet zo gauw meer zou afstaan.  Salumu maakte indruk met zijn verdediging, Marnegrave was weer de perfecte doublure van Djordjevic, Echenique liet Wright rustig zuurstof bijtanken en dankzij de combinatie van collectieve acties in aanval met enkele slimme foutjes in defense, dikte de kustploeg stukje bij beetje zijn buffer verder aan (63-57).

Oostende kreeg meermaals de kans om de voorsprong nog verder uit te breiden maar de bal wilde niet meer vallen. Enkel Gillet knalde finaal zijn 3e driepunter van de avond binnen en kreeg zo de aanval weer op gang. In het laatste kwart keek de thuisploeg echter in geen tijd tegen een 6-0 foutenverhouding aan wat de bezoekers heelwat vrijworpen opleverde. De ingekomen Kurbanov en Zisis brachten Kazan ei zo na langszij (70-69) maar finaal was er opnieuw Djordjevic die met twee klasseflitsen zijn bewakers in de wind zette om dan ook nog eens zijn bonusvrijworpen binnen te gooien en de wedstrijd te beslissen.

Eindstand: 78-74

Echenique 2-2, Thompson 5-0, Marnegrave 2-2, Petrovic 0-0, Gillet 8-7, Salumu 2-0 (4 assists), Ponitka 12-2, Djordjevic 4-9 (4 assists), Wright 7-6

Back to top