Preview BC Telenet Oostende - Stelmet Zielona Gora

Poolse gevaar komt uit elke hoek (Mateusz Ponitka)

Haalt BC Telenet Oostende het woensdagavond in eigen Sleuyter Arena net zoals in november 2012 in Eurocup van het Poolse Stelmet Zielona Gora? „Ja,” stelt Zaikapiting en Pools internationaal Mateusz Ponitka met overtuiging. Zowel voor de Poolse als voor de Belgische kampioenen is winnen een must om nog kans te maken naar de 16de finales Eurocup door te stoten.

Helemaal onbekend is Stelmet Zielona Gora niet in Oostende. En met reden. De groen-witten worden immers al enkele jaren geleid door Michailo Uvalin met wie BC Oostende in het seizoen 2005-2006 landskampioen werd en de Supercup won. Beide teams keken elkaar reeds in november 2012 in het wit van de ogen tijdens een dubbele Eurocup confrontatie om een plaatsje in de tweede ronde. Onze Zaikapitings (met toen reeds Brent Wright, Dusan Djordjevic, Quentin Serron en Jean Salamu in de ploeg) wonnen in eigen Sleuyter Arena met 80-74 maar moesten de week erop in Polen met 85-61 de duimen leggen. Waardoor de ‚Uvalin Boys’ Europees verder speelden.

Voor Pools internationaal Mateusz Ponitka, één van Europa’s meest beloftevolle jongeren en dit seizoen mede grondlegger van de Europese en Belgische successen van het door coach Dario Gjergja geleide fel verjongde BC Telenet Oostende, wordt het een gans andere wedstrijd dan de vorige week door de geelhemden verloren Eurocup match bij Valencia (Sp).

„Stelmet Zielona Gora speelt een totaal ander soort basket dan het op snelheid en klasseflitsen gestoelde Valencia. Zij proberen steeds de bal maximaal bij te houden om pas na pakweg 20 seconden de gepaste shots uit te kiezen. Bijkomend gegeven is dat ze de reputatie hebben nooit af te geven. Wat ze zondagavond nog in de Poolse competitie bewezen. De ganse wedstrijd gedomineerd door Slupsk, 5de in de PLK competitie, plaatsten de leiders in de Poolse competitie (12 win- en 2 verliesmatchen) bij 49-60 bij het begin van het 4de kwart een onwaarschijnlijke 20-5 run om nog met 81-73 te winnen!”

Kan het nog duidelijker? BC Telenet Oostende zal zich meer dan dubbel moeten plooien om dit nipt uit de Euroleague gewipte Stelmet Zielona Gora (laatste in Groep F na drie uitmatchen met twee puntjes verloren o.a. tegen Europees kampioen Olympiacos Piraeus van Matt Lojeski en in de tweede ronde Eurocup heropgevist) van zich af te houden. Vorige week nog zorgden ze bijna voor een stunt door ei-zo-na (72-77) het Europees nog steeds ongeslagen Unics Kazan met lege handen wandelen te sturen.

„Ik ken de ploeg en hun speelwijze zeer goed. Zoals bij BC Telenet Oostende kan het gevaar uit diverse hoeken komen. Zelfs al zijn Aaron Cel, Premyslaw Zamojski en center Vladimir Dragicevic hun beste spelers, ook Christian Eyenga, Hrycaniuk Strobar en Lucasz Kowzarek mag je geen millimeter vrijheid gunnen,” waarschuwt Mateusz Ponitka. Zo te horen wordt het dus helemaal geen makkie woensdagavond in de hopelijk nokvolle Sleuyter Arena voor die zoveelste als vuurwerk aangekondigde Europese topper. Bij BC Telenet Oostende zal men op zijn minst de overwinning van november 2012 tegen Uvalin & C° willen bevestigen. Misschien meer nog dan wie ook is Mateusz Ponitka erop gebrand tegen zijn landgenoten te schitteren.

„Wie schittert heeft geen belang. Wij spelen prima als ploeg. Daarin voel ik mij zeer goed. Als jonge ploeg moeten wij proberen maximaal Europese ervaring op te doen. Winnen van Stelmet Zielona Gora is daarbij een te nemen hindernis. Na heel wat videobeelden en de nodige informatie van onze coachingstaff hoe de groen-witten aan te pakken, is BC Telenet Oostende er klaar voor.” Of coach Dario Gjergja voor die super-belangrijke Eurocup match kan rekenen op de na zijn voetkwetsuur sinds maandag terug lichtjes trainende Quentin Serron blijft nog een groot vraagteken. Wel zeker is dat de duizenden Oostendse supporters bereid zijn hun keel hees te schreeuwen om de Zaikapings naar de zege te helpen zingen. Of niet soms?

Uitzonderlijk in Eurocup is dat het treffen BC Telenet Oostende-Stelmet Zielona Gora wordt geleid door drie refs uit hetzelfde land. De hh. Latisevs Olegs (crew chief), Arnis Ozols (referee) en Oskars Lucis (umpire) komen alle drie uit Letland.

Go Oostende, go! Defense!!

We are BCO!!!

Back to top