“Sleutel ligt inside” (Sam Van Rossom en P.A. Gillet)

Opent BC Telenet Oostende woensdag in het Pabellon Municipal de Deportes San Pablo de tweede ronde Eurocup met een stuntzege tegen Baloncesto Sevilla (Sp)? Pierre-Antoine Gillet, en met hem de nu voor Valencia uitkomende ex-Zaikapiting Sam Van Rossom, achten BC Telenet Oostende op zijn minst “niet kansloos” tegen de rode lantaarn (met 3 winst- en 12 verliesmatchen) in de Spaanse competitie, maar waarschuwen er onmiddellijk voor zich niet blind te staren op die rangschikking welke volgens hen niet de werkelijke waarde van de Andalusiërs weergeeft.

Lang duurde de eindejaarsbreak niet voor het in december 2014 met een indrukwekkende 8 op 8 (3/3 Eurocup, 5/5 Scoore!League) uitpakkende BC Telenet Oostende. Toch deed dat weekje relatieve rust volgens Pierre-Antoine Gillet wonderen. “December vergde van ieder van ons zowel mentaal als fysiek het onderste van de kan. Even de druk van de ketel halen was dan ook heerlijk. Dat was er sinds zaterdag aan te zien op training. Daarbij valt onze nieuwe aanwinst Aleksander Mareljo als vervanger van Gregory Echenique best mee. Het is een jonge kerel die duidelijk bulkt van het talent en zowel op de 4 als op de 5 kan worden uitgespeeld.”

Head-coach Dario Gjergja legde er de voorbije dagen op training flink de pees op. Kwestie van zijn troepen scherp te stellen voor wat komen moet. Maandagavond nog werden de eerste tactische lijnen uitgetekend na het met de ganse ploeg bekijken van de videobeelden van Balencesto Sevilla dat zondag pas met een buzzer-triple kopje onder ging bij Gran Canaria (71-70). Wat voor Pierre-Antoine Gillet het beste bewijs betekent dat Sevilla helemaal geen zwak broertje zou zijn in de 32ste finales Groep L Eurocup.
“Vooral in eigen huis is Sevilla een erg moeilijk te kloppen ploeg. Europees wonnen zij liefst 4 van hun 5 thuismatchen, waaronder met 80-75 van Spirou Charleroi. Slechts Nymburk (met Raivio) wist winnend (65-66) het Pabellon San Pablo te verlaten. Begin december wonnen ze trouwens nog met 85-74 van Barcelona! Dat ze nipt, maar na een erg sterke wedstrijd, van Gran Canaria verloren zal hen ongetwijfeld op eerherstel voor eigen publiek laten azen.”

Voor BC Telenet Oostende zou volgens Sam Van Rossom de sleutel van de wedstrijd wel eens bij het inside-spel kunnen liggen. Ook al proberen Xavier Thames en guard Berni Rodriguez geregeld uit te pakken met bommen.
“Kunnen de grote jongens bij onze Zaikapitings de van Real Madrid aan Sevilla uitgeleende 20-jarige center Guillermo Hernangomez (#14) en de Litouwse 19-jarige NBA-prospect Kristaps Porzingis (#6) muilbanden, dan maken wij (sic, Sam voelt zich duidelijk nog Oostendenaar!) een redelijke kans op winst. Ook al is Baloncesto Sevilla – bij wie ex-Mons-Hainaut vleugelspeler Derrick Byars aanvallend het mooie weer helpt maken – veel beter dan hun rangschikking laat uitwijzen. Het is een erg jonge en misschien daardoor zeer wisselvallig spelende ploeg. De ervaring van de BC Telenet Oostende sleutelfiguren kan vooral op het matcheinde belangrijk worden.”
Uitkijken dus of BC Telenet Oostende in het warme Zuid-Spanje zijn ambities kan waarmaken en door een zege on the road al een flinke stap te zetten naar de 1/16de finales Eurocup.

Go Oostende, go! Defense!!!

Back to top