Preview BC Telenet Oostende - Unics Kazan

Tataren absolute Europese top (Dario Gjergja-Thierry Declercq)

Na vorig seizoen in de eerste groepsfase Eurocup twee maal door Unics Kazan te zijn geklopt (83-72 en 67-74), ontvangt BC Telenet Oostende woensdag in de Sleuyter Arena in de tweede ronde de nu tot torenhoge favorieten van de Eurocup 2013-2014 uitgeroepen Tataren. „Mits de ganse wedstrijd heel alert te zijn in verdediging zijn de Zaikapitings toch niet kansloos”, kijkt assistent-coach Thierry Declercq van BC Telenet Oostende vooruit. Head-coach Dario Gjergja is minder optimistisch.

Kan BC Telenet Oostende dat op 13 opeenvolgende thuiszeges boogt (6 Eurocup, 7 Ethias League) tegen het ongenaakbaar gewaande Unics Kazan (Rusland) zijn thuisreputatie sterk maken en de met ex-NBA toppers Andrew Goudelach (LA Lakers) – beste gemiddelde index in VTB League – en Luke Harangudy (Boston Celtics), maar ook uit Europese topploegen weggeplukte sterren als Kostas Kaimakoglou (Panathinaikos Athene) – beste rebounder VTB League – en Chuck Eidson (FC Barcelona) de navolgelingen van de legendarische strijder Djengiz Khan bedwingen?

Het zou een stunt van jewelste zijn waar vorige week zelfs het 35 minuten goed van zich afbijtend Valencia van Sam Van Rossom niet in slaagde.

„Ongetwijfeld is Unics Kazan niet alleen de beste ploeg in Eurocup, ook in Euroleague zouden zij met dit roster aan de top staan. Toegegeven, Unics Kazan speelt op een totaal ander niveau dan wij gewoon zijn. Alleen in sport en zeker in basketbal is alles mogelijk”, bekijken coaches Dario Gjergja en Thierry Declercq de komende Eurocup opdracht met de nodige zin voor realiteit.

Leider in de VTB League (met de 10 sterkste ploegen uit Rusland, Litouwen, Ukraïne, Tsjechië, Polen en Estland) met 11 winstmatchen uit 12 (enkel rode lantaarn Tallin klopte ze met 60-59 maar zaterdag kreeg 2de gerangschikte Lietuvos Rytas Vilnius 82-62 voor de broek), enige in Eurocup na 12 matchen nog ongeslagen team (12 op 12, alsjeblieft!) en favoriet voor de Russische Beker presenteert het team van de Italiaanse coach Andrea Trinchieri (2009-2013 headcoach Cantu) adelbrieven om U tegen te zeggen: 24 winstmatchen op 25, alle competities samen.

Op papier, maar zoals iedereen weet kan papier gewillig zijn, ligt het Europees nochtans gereputeerde BC Telenet Oostende (9 winst- en 3 verliesmatchen Eurocup tot nog toe) in Eurocup met een index van 79,8 in alle spelonderdelen achter op het totaal van 100,3 bij de sterren van Unics Kazan.

De coaching staff Dario Gjergja-Thierry Declercq van BC Telenet Oostende analyseerde de door de Italiaanse caoch Trinchieri gedicteerde spel bij Unics Kazan.

„Met toppers als Goudelock, Harangody, Eidson, Kaimakoglou en andere Vougioukas leest Unics Kazan het spelletje zoals weinig andere ploegen. Ze spelen op talent maar ontwikkelen tegelijk ook een enorme intensiteit op het parket. Willen wij een kans maken om te winnen, dan zullen we ons in defense geen enkele steek kunnen veroorloven. Op dit hoogste Europese niveau wordt elke misser immers genadeloos afgestraft.”

Maakt BC Telenet Oostende kans op een stuntwinst? „Ja! „ blijft assistent-coach Thierry Declercq positief denkend. Head-coach Dario Gjergja houdt het liever bij een diplomatisch „Het wordt een goede test voor ons jong team. Een wedstrijd waar wij allen, spelers en coaches, bij winst of verlies heel veel kunnen uit leren. Jammer dat Quentin Serron wegens zijn aanslepende voetkwetsuur verstek moet geven. Doodjammer!”

Eens temeer rekent BC Telenet Oostende woensdag op de vokale steun van zijn massaal verwachte supporters voor deze Europese knaller.

Not in our house, who ever you are!

We are BCO! Go Oostende, go! Defense!!!

Back to top