« Wij horen bij Last 8 » (Rasko Katic)

Rasko Katic mag dan wel reeds heel wat internationale trofeeën op zijn indrukwekkend palmares hebben staan, op de vooravond van de beslissende wedstrijd voor een plaatsje kwartfinale FIBA Europe Cup is de honger naar meer bij de imposante center van BC Telenet Oostende nog niet gestild. Dat de Zaikapitings het woensdag (opworp 19.30, live op You Tube/FIBA) in Le Colisée van Elan Chalon (F) zullen halen, acht Rasko helemaal niet onrealistisch.

« Elan Chalon is een typisch shooting team. Dat brengt steeds een alles of niets situatie mee. Maar zij kennen ook wat van verdedigen en weten behoorlijk wat druk te zetten in de paint. Dit alles leerden we maar al te goed uit onze twee onderlinge confrontaties naar aanloop van deze ‘do or die’ match van woensdag. Alhoewel BC Telenet Oostende de massale steun van onze Yellow Army supporters zal moeten missen en Elan Chalon het thuisvoordeel heeft, denk ik toch dat de druk meer op hun dan op onze schouders zal rusten.
Zeker als wij erin slagen ons nu tijdens de eerste minuten geen 9 tot 11 punten kloof te laten aansmeren. Waar ik het volste vertrouwen in heb dat we het deze keer wel zullen kunnen vermijden. »
Voor de van ervaring op het hoogste internationale basketniveau bulkende Rasko Katic staat het buiten kijf dat BC Telenet Oostende de betere ploeg is van Elan Chalon.
« Daarbij bedoel ik dat BC Telenet Oostende als team beter is. Onze betonnen verdediging is onze sterkte. Dat hebben we  vorige week over de ganse match tegen Elan Chalon en zaterdag tijdens de eerste helft in de Clasico tegen Spirou Charleroi duidelijk gedemonstreerd. Verdedigend zie ik geen probleem. Ook niet wat het goed rondspelen van de bal betreft. Hopelijk kennen wij woensdag ook een goede shooting night en vallen onze doelpogingen netjes door de korf ».
Waar Rasko Katic niet wilt van horen is dat het onder de korven een ‘match in de match’ wordt tussen hem en Devin Booker.
« Akkoord, samen met Brownlee is Booker één van de sterke troeven die Elan Chalon uitspeelt. Net zoals Hazell en Roberson hun afstandschutters zijn. Aan ons om hen individueel en als ploeg een halt toe te roepen. Dat kan enkel zoals reeds eerder aangehaald door verdedigend als een echt blok te spelen. »
Al hangen de bordjes na twee onderlinge confrontaties gelijk (84-71 in Chalon, 91-80 in de Sleuyter Arena), toch neigen enkele statistieken in het voordeel van BC Telenet Oostende. Zo bleken de Zaikapitings telkens beter in de rebound (38-32 en 35-30) en in de assists (24-12 en 24-14). Bij de afwerking was het andere koek. Zeker in de eerste wedstrijd met amper 38,2% fieldgoals voor de Zaikapitings (51,8% voor Chalon). In Oostende herpakten wij ons met 56,9% tegenover 49,2%. Waar het absoluut beter moet, is het omzetten van vrijworpen. Waar BC Telenet Oostende gemiddeld 61% haalde, zette Elan Chalon 78% van hun vrijworpen om.
Wint BC Telenet Oostende, dan treffen wij in kwartfinale FIBA Europe Cup de winnaar van de derde match tussen Energie Targu (Roemenië) en Khimik Yushny (Oekraïne), deze keer dan wel met Oostends thuisvoordeel in de best of three.
Niels Marnegrave zal er echter niet bijlopen in Chalon. Hij wordt donderdag door onze teamdokter, ortopedisch chirurg Mark van Dijk geopereerd aan de verkalking aan het hielbeen vlakbij de aanhechting van de Achillespees. Hij zal pas na drie maanden terug wedstrijdfit zijn. Vanwege gans onze grote BC Telenet Oostende familie het allerbeste en een spoedig herstel toegewenst aan Niels! Zijn medemaats beloofden alvast voor hem meer dan één tandje bij te steken

Go Oostende, go! Defense!!!

Back to top