« Wij kunnen Elan Chalon aan » (Thierry Declercq)

«Iedereen bij BC Telenet Oostende wilt doorstoten naar de kwartfinale FIBA Europe Cup. Wij beseffen ook dat het bijzonder moeilijk wordt na onze 84-71 nederlaag vorige week bij Elan Chalon (F) in de naar best of three te spelen 1/8 finale. De return woensdag (opworp 19 uur) in onze Sleuyter Arena brengt een onvervalste ‘do or die’ situatie. De motivatie bij gans de ploeg is er. Ik heb er het volste vertrouwen in dat BC Telenet Oostende  in eigen huis een beslissende derde match kan afdwingen », kijkt assistent-coach Thierry Declercq bij BC Telenet Oostende vooruit op de match die geen enkele basketliefhebber mag missen.

Dat Elan Chalon vorige week onze Zaikapitings al onmiddellijk op 10 punten achterstand speelde, was volgens Thierry Declercq uitslag bepalend.
« Defensief speelden wij te statisch. Dus moeten we meer op balcirculatie focussen. En steeds met vijf man als een hecht blok verdedigen. Slechts dan kunnen wij een ploeg zoals Elan Chalon met hun erg atletisch soort spel, gekoppeld aan een onwaarschijnlijk hoog driepunters percentage, het nakijken geven. »
Elan Chalon betwistte het voorbije week-end in Disneyland Parijs liefst drie topmatchen in evenveel dagen. Inzet was de Leaderscup, of Beker van Frankrijk. Onze tegenstander van woensdagavond klopte in kwartfinale Le Mans (79-87), in halve finale ASVEL Lyon-Villeurbanne  (70-91), om in de finale met 99-74 te verliezen van leider in de Franse Pro A,  AS Monaco. Drie matchen waarvan Thierry Declercq de videobeelden van naaldje tot draadje analyseerde.
« Ondanks hun indrukwekkende uitslagen ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat BC Telenet Oostende dit Elan Chalon aankan. Mits we zoals reeds aangehaald defensief ons beste niveau halen en aanvallend uitgekookt spelen om zo open shotkansen te creëren en tezelfdertijd beletten dat ze hun zo gevreesde en efficiënte driepunters kunnen afvuren. Hoofdzaak is Hazell, Roberson, Booker, Evtimov en C° niet toe te laten hun “run and gu”n basket te laten spelen. »
Bij BC Telenet Oostende kon men na de zege bij Leuven Bears in alle sereniteit de clash met Elan Chalon zowel technisch als tactisch voorbereiden. Hamvraag blijft natuurlijk of de door problemen aan de Achillespees geplaagde Niels Marnegrave  kan worden opgesteld. Uitsluitsel volgt pas woensdag.
Hoe Elan Chalon zijn zenuwslopende, en vooral krachten slopende, driedaagse in Disneyland Parijs verteerde blijft een open vraag. Ook al ziet hun coach Jean-Denis Choulet de match tegen BC Telenet Oostende niet als onoverkomelijk.
« Tegen Le Mans wonnen wij na een desastreuse eerste helft (38-32) met 79-82 dank zij onze 10/14 bommen (totaal 13/23 of 57%!) na de rust. Tegen ASVEL gingen de driepunters er moeilijker in (toch 9/22 of 41%) maar heersten wij dank zij Mathias Lessort (20 j, 2m06, 114 kg) in de paint (24-40 rebounds waarvan 14 voor Lessort). Ons spel is dan ook gebaseerd op een snelle balcirculatie en het steevast opzoeken van de speler die ‘hot’ staat. Dat wij in de finale tegen AS Monaco met 99-74 verloren ondanks aan de rust met 48-52 te hebben geleid ? Misschien kwam de vermoeidheid inderdaad om het hoekje kijken… »
Het derde kwart (28-15) maar vooral in het vierde kwart tegen Monaco (23-7) ging een naar adem snakkend Elan Chalon inderdaad kopje onder. Onklopbaar blijkt Elan Chalon dus helemaal niet. Aan BC Telenet Oostende om dit woensdag, dank zij de steun van een zinderende Sleuyter Arena, op hun beurt te bewijzen.

Go Oostende, go! Defense!!!

Back to top