“Winnen kan en moet” (Guy Muya)

Guy Muya laat er geen twijfel over bestaan dat de Zaikapitings woensdag in eigen Sleuyter Arena tegen Foxtown Cantu (It) hun huid duur zullen verkopen. “Zowel Cantu als BC Telenet Oostende mogen dan wel hun ticket voor de tweede ronde Eurocup op zak hebben, aan spankracht zal het niet ontbreken. BC Telenet Oostende verloor met 68-60 in Cantu na dusver zijn minste match van deze Eurocup campagne en kan dus één en ander rechtzetten. Bovendien verzekert winst ons van de tweede plaats in poule B. Met theoretisch beter haalbare tegenstanders in de met poules van vier ploegen betwiste 32ste finales”.

Van december 2006 tot juni 2007 bij Legea Scafati spelend, waar hij ex-BCO coryfee Doum Lauwers als ploegmaat had, kent Guy Muya het Italiaanse basket door en door.
“Veel verschil is er niet tussen de speelwijze in de Lega A en deze in de Scooore!League. Tenzij misschien in het kunnen van de Amerikaanse gastspelers. Veel meer dan in België steunen de Italiaanse teams op het individuele kunnen van enkele vedetten. Verder is het de coach die zijn visie en spelwijze oplegt.”
Bij Foxtown Cantu zijn het guard Darius Johnson-Odom, vorige week tegen Dijon auteur van een onwaarschijnlijke 7/9 driepunters maar zondag op Capo d’Orlando in mindere doen met 0/5 bommen, hun Domicaanse scoremachine James Feldeine, Damian Hollis en de midden november terug aangetrokken 2m16 grote center Giorgi Shermadini die voor het mooie weer moeten zorgen.
Stuk voor stuk klasbakken die na de pijnlijke 0/4 in Eurocup na winst tegen BC Telenet Oostende met een riante 3/4 zegereeks de kwalificatie voor de tweede ronde Eurocup verzekerden.

Toch is het niet alles zonneschijn bij de wit-blauwen. Zo prijken zij na 10 wedstrijden in de Italiaanse competitie Lega A, waarvan een 1/5 sinds midden november, na 79-71 verlies zondag bij het Siciliaanse Upea Capo d’Orlando, na 39-41 bij de rust, op de14de plaats (op 16).
“Dat is misschien het verschil tussen Foxtown Cantu en BC Telenet Oostende,” weet Guy Muya.
“Zowel tegen Artland Dragons, bij ASVEL Lyon-Villeurbanne als zaterdag in de topper tegen Spirou Charleroi bewees BC Telenet Oostende een hecht team te zijn dat telkens in moeilijke momenten weet op te veren. Wat wij tegen Foxtown Cantu ook weer moeten proberen waar te maken. Het verlies in Italië ligt ons nog zwaar op de maag. Vooral door de manier waarop. Wij speelden er slecht. Aan ons om de zaken recht te zetten. Wij kunnen het. Aan gans BC Telenet Oostende om dat op het parket te tonen.”
Nog even aanstippen dat BC Telenet Oostende bij winst tegen Cantu als tweede van groep B wordt ingedeeld in groep L van de 32ste finales Eurocup met als tegenstrevers het uit Euroleague komend Turow Zgorzelic (Polen), Lietuvos Rytas Vilnius (Lithouwen, winnaar groep E Eurocup) en denkelijk Nymburck (Tsjechië, 4de in groep C Eurocup met oude bekenden Derek Raivio ex-Aalst en Jiri Welsch ex-Charleroi). Al blijft er een waterkansje voor het Duitse Oldenburg (met Julius Jenkins, ex-Bree) en… Spirou Charleroi. De eerste twee van elke groep gaan door naar de 1/16de finales.

Go Oostende, go! Defense!!!

Back to top