Nieuw en jong BC Oostende wil jou verrassen

NEW OOSTENDE HAS ARRIVED.  In het tussenseizoen zijn er heel wat wijzigingen geweest. Het succesrijke seizoen van Oostende heeft er voor gezorgd dat heel wat spelers andere oorden zijn gaan opzoeken: de prestaties van Kuridza, Jekiri, Myers en Salumu zijn niet onopgemerkt gebleven. Aan de ene kant hadden we ze graag gehouden maar anderzijds zijn we blij dat ze bij ons beter geworden zijn en dat andere ploegen dat ook hebben opgemerkt. Spelers beter maken is het DNA van Oostende geworden: Lojeski, Thompson, Serron, Salumu, van Rossom, Gillet, Boukichou, Jekiri, en we vergeten er nog heel wat.

Hiermee geconfronteerd heeft Oostende resoluut voor vernieuwing en verjonging gekozen.
Uiteraard blijft er een ervaren kern.

Kapitein ” the General” Dusan Djordjevic ( 29 maart 1983, 196 cm) begint aan zijn achtste seizoen. Iedere jaar zeggen sommigen dat het zijn laatste jaar wordt, maar ieder jaar bewijst hij dat hij nog altijd een rots in de branding is, ook voor volgend jaar is hij de kapitein, de “general” de leider van de ploeg.

Jean Marc ” the jumper” Mwema ( 5 december 1989, 196)  is de tweede ervaren rot in onze ploeg. Eerst in Antwerpen maar vooral in Oostende groeide hij naar een hoger niveau. Hij is een typisch voorbeeld van de de Oostendse filosofie: offense starts with defense. Fysiek bijna onbeperkt, hoger springend dan gelijke wie, is hij ondertussen een deel van de backbone van Oostende geworden.

Chase ” the sniper” Fieler (10 juni 1992, 203 cm) is nog maar drie jaar actief in Europa. Drie jaar, drie titels. Faut Le faire. Verleden jaar was Chase de beste driepunt shooter. Als power forward. Slimme speler. Goeie passer, athletisch. Ook hij is ondanks zijn nog altijd jonge leeftijd een key player voor volgend jaar,

En dan hebben we een aantal spelers met groot potentieel die we graag zien ontwikkelen.
We beginnen met de jongste Tim Lambrecht ( 15 januari 1998, 210 cm). Zoals veel grote spelers heeft talent tijd nodig. Tim heeft lengte, talent en … tijd. Dit jaar meer minuten en langzaam vooruitgaan. No hurry. Jean salumu was 27 vooraleer hij oververdiend MVP werd. We geven Tim dus tijd, maar weten dat hij er wel komt. Zeer goeie shooter, verstandige speler, goeie passer en de voorbije jaren ook een echte teamspeler geworden.

Er komen twee nieuwe Amerikaanse spelers: Kamari Murphy ( 14 december 1993, 203cm, video: https://www.youtube.com/watch?v=TPmv_DrbHwY) en  TJ Williams ( 26 oktober 1994, 190 cm, video: https://www.youtube.com/watch?v=zKBiuKjxq1c&t=88s) zijn  jonge getalenteerde spelers die hun eerste  Europese ervaring op doen. Williams heeft een 1+1 contract, Murphy een contract voor 1 seizoen. Het zijn alle twee speler die sterke defensieve skills hebben, al is Williams intrinsiek iets meer offensief gericht. De coach zal dat wel in goede banen leiden. Het zijn wat ze noemen, “good kids” , team gerichte spelers.

De derde nieuwe speler is Marin Maric ( 21 februari 1994, 210 cm, video: https://www.youtube.com/watch?v=POVI–s7qkw) een Kroaat, in de Verenigde staten opgeleid. Een klassieke center, zeer all round, een slimme speler ook die een goeie pass in de handen heeft. Ook hij heeft een 1+1 contract. Moet zijn defensieve skills nog bijschaven maar heeft natuurlijk wel zijn lengte mee.
Spelers die nieuw zijn hebben tijd nodig. Wij willen bewijzen dat ze dit jaar al kunnen bijdragen tot succes. Nice challenge.

Maar niet alleen de nieuwkomers moeten en kunnen zich bewijzen. Nedim Buza ( 10 mei 1995, 205 cm) is nog altijd een van de jongste. Twee zware kwetsuren moest hij overkomen. Hij kan zichzelf dit jaar bewijzen. Wij geloven er in. Finaal is hij nu nog altijd maar 23, en toch al heel ervaren.

Ten slotte hebben we ons “promising four” : Elizs Lasisi ( 9 januari 1992, 192) cm), Loic Schwartz ( 4 december 1992, 196), newcomer Yannick Desiron ( 6 april 1992, 203 cm) en Vincent Kesteloot ( 23 maart 1995, 201 cm) Jonge spelers nog, maar die volgend seizoen echt kunnen doorbreken. Een van hen volgend seizoen mvp? Waarom niet? Alle vier gaat nu eenmaal niet. We rekenen er op dat ze alle vier ( na een reeds goed bevredigend vorig seizoen) dit jaar echt opstaan.

Gemiddeld is de ploeg 200,5 cm groot en de gemiddelde leeftijd is ongeveer 26 jaar.

Zoals dat reeds een aantal jaren het beleid, is, wordt de groep van twaalf spelers aangevuld met een drietal jongeren die met de eerste ploeg trainen. Servaas Buysschaert en Luka Kortulja zijn er twee van en gaan mee de toekomst van BC Oostende vorm geven.

Conclusie: de zevenvoudige kampioen heeft een duidelijke keuze gemaakt om te verjongen en te vernieuwen. De ambitie blijft echter onaangetast. Verjongen en vernieuwen betekent meestal dat er vrede wordt genomen met iets lagere doelstellingen. Dat doen we niet. Ook het jonge vernieuwde Oostende heeft de ambitie de hoogste doelstellingen te bereiken. Dat dit een moeilijker opdracht is dan verleden jaar betekent alleen dat we beter ons best zullen moeten doen.

Back to top