Turkish Airlines Euroleague Qualifying Tornooi

„BC Telenet Oostende meer dan outsider” (Tomas Van Den Spiegel)

Het kloppend hart van Europa’s meest hoogstaande basketcompetitie Turkish Airlines Euroleague ligt van dinsdag 23 tot vrijdag 26 september in de Oostendse Sleuyter Arena. Acht topploegen strijden er tijdens het kwalificatie tornooi om één plaatsje in de groepsfase Euroleague. Absolute favoriet is de Russische milionairsploeg Unics Kazan. „Maar in het verleden bleek meermaals dat de thuisploeg boven zichzelf uitsteeg. Wat van het organiserend BC Telenet Oostende meer dan een outsider maakt,” weet peter van het tornooi, tweevoudig Euroleague winnaar met CSKA Moskou en BC Telenet Oostende coryfee Tomas Van Den Spiegel.

„In zo’n tornooi met rechtstreekse uitschakeling is de eerste wedstrijd steeds de meest heikele en meteen ook de belangrijkste,” kijkt Tomas Van Den Spiegel vooruit op wat BC Telenet Oostende te wachten staat. Daarin kijken de Zaikapitings dinsdag om 20u45 niet minder dan het ‚Green Team’ ASVEL Lyon Villeurbane, waarvan de meereizende en in Brugge geboren Franse NBA vedette Tony Parker (San Antonio Spurs) aandeelhouder is, in het wit van de ogen.
Vorig week-end. in het tornooi van het Zuid-Franse Montpellier kegelde het Green Team niet minder dan de Spaanse kampioen Barcelona eruit met 80-76 om zondag onder impuls van Ahmad Nivins (ex-Mons), Edwin Jackson en Travis Bader de finale met 80-64 van Partizan Belgrado te winnen!
„Ze kenden een moeilijke start van hun voorbereiding en aan die eerste resultaten hecht ik niet veel waarde. Zij speelden zonder hun bij de Europese bronzen medaillewinnaars (Frankrijk) geselecteerde guard Edwin Jackson en de pas vorige week aangetrokken Australische center en mijn ex-teammate bij CSKA Moskou David Anderson. Ik denk dat ASVEL Lyon nu pas zijn ware gedaante toonde”, zegt Tomas Van Den Spiegel.
„Op papier oogt dit ASVEL Lyon Villeurbane heel sterk. Zelfs al moest coach Pierre Vincent vijf nieuwkomers inpassen. Het is een ploeg met een enorm scorend vermogen. Wat helemaal niet betekent dat BC Telenet Oostende kansloos zou zijn. Ons hecht blok, onze befaamde teamspirit gekoppeld aan het toch hoge basketniveau van onze ploeg kan veel compenseren. Dat bewees BC Telenet Oostende vorig jaar reeds in het in Vilnius betwiste qualifying tornooi Euroleague waar we nipt het Euroleague-ticket misliepen in de tegen het…plaatselijke team verloren finale.’
Dat BC Telenet Oostende geen al te beste herinneringen heeft aan ASVEL Lyon Villeurbane, waarvan ze eind november 2011 in Eurocup tijdens hun laatste head-to-head met 53-70 en met 83-65 verloren, is enkel voer voor de statistieken. Vandaag is het andere koek. Zeker nu coach Dario Gjergja met het aansluiten uit blessure van ‚generaal’ Dusan Djordjevic , P.A. Gillet, Niels Marnegrave en Jean Salamu eindelijk over zijn voltallige kern, met ook aanwinsten Vladimir Michailovic en Guy Muya, kan beschikken.
„Ik zag het in vergelijking met het vorige succesjaar lichtjes vernieuwde BC Telenet Oostende al diverse keren aan het werk in matchen en op training. De ploeg liet op mij een erg goede indruk na. Van de blijvers kent iedereen de hoogstaande kwaliteiten. Nieuw bij de Zaikapitings JP Prince, niet voor niets MVP van de Poolse competitie, creëert meer kansen voor zijn teammates dan zijn voorganger Thompson terwijl de nu volop ontbolsterende bordenspeler Gregory Echenique volgens mij een Euroleague toekomst wacht.”
Dat bovendien Quentin Serron, volledig vrij van blessures, samen met de ervaringrotte Wes Wilkinson, de iedere wedstrijd beter wordende Jared Berggren, de ontbolsterende youngster Khalid Boukichou en misschien meer nog de na zijn spetterende Europese campagne voor Polen op een wolkje spelende Mateusz Ponitka, zich absoluut op het hoogste Europese basketniveau willen bewijzen kan BC Telenet Oostende bergen laten verzetten.

Zeker met de steun van de hopelijk massaal naar dit super-baskettreffen afkomende Oostendse supporters. Een „Yellow Army” die met zijn aanmoedigingen de Zaikapitings naar de zege moet helpen supporteren tegen het „Green Team” van Tony Parker.

Go Oostende, go! Defense!!

Programma dinsdag 23 september:
18 uur VEF Riga (Let) – Strasbourg (F)
20.30 u. huldiging BCO coryfee Veselin Petrovic
20u45 BC Telenet Oostende (B)- ASVEL Lyon Villeurbane (F)

Back to top